Screen shot 2013-06-25 at 09.11.09

We hebben al enkele Engels talige artikels neergepend rond de Budget Games te Kortrijk – Aalbeke en op aanvraag van enkele mensen geven we jullie ook graag verdere informatie in het Nederlands.

Budget Games historiek

Weinigen onder ons zijn vertrouwd met “Budget Games” zoals het is ontworpen door Luke Hohmann (founder Innovation Games®) voor burger participatie in San José. Hun eerste editie was terug in 2011 en werd zo goed onthaald door de burgers alsook het beleid dat heel vlug een tweede editie werd ingepland en ondertussen werd ook editie 3 afgerond. Op deze 3e editie waren 114 vertegenwoordigers van verenigingen in de stad, 19 groepen hebben mee gespeeld onder begeleiding van 40 professionals en ondersteund door enkele domein experten zoals politie, brandweer, politiekers…). Het evenement steunde op net geen 20 programma’s voor een aanbesteding en net geen 10 maatregelen die ergens budgeten beschikbaar maakt voor verdere investering (kosten besparende maatregelen).

Doel van de Budget Games

Het doel van de budget games is gelijkaardig als die van “Buy a feature” en gaan in de richting van markt onderzoek en prioriteiten stelling. Met resultaten wordt het beleid van de komende periode verder uitgestippeld om zo de zaken aan te pakken die echt belangrijk zijn voor de mensen.

Extra voordelen

Tijdens het spel zien we dat deelnemers echt praten en (belangrijker) luisteren naar elkaar. Dat de opzet van het spel ervoor zorgt dat mensen echt betrokken zijn bij de beslissingen en tot gevolg heeft dat verdere beslissingen van het beleid echt gedragen worden door het volk. Niemand is beter geschikt om te beslissen wat belangrijker is dan iets anders dan de mensen die er dagelijks in leven, werken en plezier beleven. De informatie die tijdens het spel naar boven komt is van ongekende waarde en kan nooit door enquêtes of andere meer traditionele technieken naar boven gebracht worden.

Waarom Kortrijk?

Als Innovation Games® Qualified Instructor die betrokkenheid, samenwerking en plezier hoog in het vaandel draagt was ik goed op de hoogte van de initiatieven in San José. De mix, cocktail, met het “Kortijk spreekt” initiatief zorgde ervoor dat ik mezelf niet kon inhouden om burgemeester, Vincent Van Quickenborne, uit te dagen om Kortrijk spreekt te vergelijken met wat in San José werd gedaan. Van het één kwam het andere en kort erna zat ik in het Kortrijks stadhuis bovengenoemde Budget Games aan het promoten met veel passie, betrokkenheid en een sterk vertrouwen dat Budget Games ook voor Kortrijk een succes kan zijn.

Een Europese primeur!

Vandaag is het een feit! Kortrijk sleept een Europese primeur binnen! Deze avond om 19u gaan in Kortrijk – Aalbeke de eerste Europese Budget Games van start waarbij de mensen van Aalbeke het beleid voor een stuk zelf in handen zullen nemen. Tijdens deze editie zullen 66 inwoners begeleid worden door 14 professionals om prioriteiten te stellen over 17 verschillende aanbestedingen en mogelijks 2 besparende maatregelen. Hierbij worden ze ondersteund door verschillende domein experten (mobiliteit, infrastructuur, leefmilieu, veiligheid..) om zo voor hun omgeving de beste keuzes te maken voor de komende 2-3 jaar. Wij kijken er in ieder geval hard naar uit en zijn ervan overtuigd dat deze sessie een extra aanzet is tot een beleid met echte inwoners participatie en niet enkel het ‘luisteren naar’ soort participatie. Als producer van het evenement ben ik heel trots op de voorlopige resultaten en voorbereidend werk. Ik ben ervan overtuigd dat het evenement de kers op de taart wordt en daarna ga ik terug aan de slag om de resultaten te bundelen. Resultaten zullen vrij kort na het evenement meegegeven worden aan het stadsbestuur.

Referenties

Indien je hierover meer informatie wenst of je graag dergelijk iets voor jullie stad en/of gemeente wenst te ondernemen: jurgen@co-learning.be Ter referentie nog even de vorige Engels talige artikels: – Innovation Games® – Budget Games is coming to Belgium, Kortrijk! Budget Games Kortrijk ready, set, go… Onze facilitatoren voor deze avond:

Leer het zelf Schrijf je in op één van onze komende trainingen en/of retreats voor het ontdekken van de kracht van het spel op het werk: –       Certified Innovation Games® for Customer Understanding –       Certified Innovation Games® for Agile Teams –       Gamestorming Training –       Gamestorming Retreat

innovation-game-badge-qualified-instructor